ETKİNLİK REHBERİ



YAKALAŞAN ETKİNLİKLER

 On Air'da Yoğun Bir Yaza Merhaba

16 Mayıs 2019 Perşembe

ETKİNLİKLER On Air'da Yoğun Bir Yaza Merhaba

Detaylar
 Sakin Ev/ Duygusal Yeme Konulu Seminer

ETKİNLİKLER Sakin Ev/ Duygusal Yeme Konulu Seminer

Detaylar
 Alaçatı Belediye Başkan'ından Ne Bekliyor?

 Alaçatı Belediye Başkan'ından Ne Bekliyor?

     

 

28 Şubat - 1 Mart 2019 tarihlerinde 2 gün süren son derece titiz ve özel hazırlandığımız organizasyona Çeşme ve Alaçatı’yı  yönetmeye talip olan Belediye Başkan Adaylarını biraz daha yakından tanıyıp kıyaslama yapmaya vesile olduk. Toplantımız YouTube kanalımız üzerinden canlı olarak  mümkün olduğunca çok insanın takip etmesi açısından yayınlandı. The Stay Otel’de düzenlenen etkinliğimize dernek üyeleri işletmeler ve Alaçatı'da yaşayan birçok kişi, Çeşme Belediye Başkanı adaylarından Cumhur İttifakı Adayı Mustafa CENGER, bağımsız aday Esen Fatma Kabadayı Whiting ve Millet İttifakı Adayı Ekrem ORAN ile bir araya geldi. 

     

       ATD Yönetim Kurulu Başkanı Korkut Denizeri                       Alaçatı Taş Otel İşletmecisi Zeynep Öziş                   ATD Genel Sekreteri Esra Koçdemir

Alaçatı Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Korkut Denizeri Alaçatı'nın Türkiye turizmindeki payını ve dernek amacını ifade ettikten sonra, katılımcılar arasında olan Taş Otel işletmecisi ve dernek kurucularından Zeynep Öziş konuşma yaptı. Konuşmasında dünden bugüne Alaçatı'nın gelişimi ve hedef kitlesine değinen Sayın Zeynep Öziş“Çalışan, yorgun, şehirli, kültürlü, varlıklı, 30-50 yaş arasındaki kişilere hitap etmeli. İnşa edilen mekanlar ‘babaannemin evi’ anlayışıyla tasarlanmalı, o kadar ki otantik olmalı. Türkçe mekan adlarına özen göstermeliyiz. Restore edilmiş binalar / benzerlerinde oteller inşa edilmeli. Restoranlar, cafeler, sanat galerileri, butikler ve tabii ki rüzgar sörfü en iyi şekilde ön plana çıkarılmalı. Turizm çevrelerinde ‘Alaçatı Mucizesi’ olarak adlanan başarının sırrı bilinçli bir pazarlama stratejisinin sonucudur. Her şey rakam değildir” sözlerini kullandı.  Alaçatı Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Korkut Denizeri tekrar söz alarak, “Çeşme’ye gelen 900 bin turistin yüzde 70’ini Alaçatı ağırlıyor. Alaçatı Türkiye’nin bir markası. Geçtiğimiz yıl 01.00’da müziğin kesilmesi konusunda kısmen başarılı olduk. Alaçatı, eğlence olmadan marka oldu. Yaklaşık 2 yıldır hızla büyüyen farklı bir eğlence kültürü, değerleri düşürüyor. 800 TL’ye satılan oda ve kahvaltı 400 TL’ye kadar düştü. Pahalı olması dezavantaj değil. İnsanlar yeter ki ödedikleri paranın karşılığını alabilsinler. 800 TL para ödeyip de yan tarafınızdaki meyhane sabaha kadar müzik yapıyorsa verdiği ücret pahalı gelmeye başlıyor” yorumunda bulundu. 

Dernek Genel Sekreterimiz ve Yüksek Şehir Plancısı Esra Koçdemir ise yaptığı sunumda, Alaçatı’nın geleceği için sürdürülebilir korumacı turizm hedefinde olduklarını ifade ederek, manifestolarında yer alan maddeleri açıklayarak, “Alaçatı’nın geleceğini bir kara şemsiyeye benzetiyoruz. Her saatte sokaklara taşan yüksek sesli müzik kirliliği, gürültü kirliliği, vale-otopark mafyası, body guard kültürü, uyuşturucu trafiği, fuhuş merkezi olma yolundaki gidişat, değişen ziyaretçi profili, düşük kaliteli işletme sayısındaki artış en önemli sorunlarımız arasında.  Köy meydanlarımız ve kamu alanlarımız işgal altında. Yüksek sesli müzik yayınına izin vermemek, Alaçatı turizmini bitirmez. İşgaller nedeniyle Alaçatı’da para vermeden oturabileceğiniz bir bank bile yok” sözlerine dikkati çekti. Yüksek Şehir Planlamacısı olarak Dernek Genel Sekreterimiz Esra Koçdemir ayrıca Alaçatı Turizminin 12 ay sürdürülebilmesi için çözüm önerileri olarak  kendi alanında çok önemli noktalara değindi. Alaçatı Turizm Derneği olarak bu çözüm önerilerinde destek olunabileceğini ifade ederken, denetim ve yaptırımların tam olarak kullanılmasını istediklerini belirtti. 

Dernek yönetim kurulu üyelerimizin konuşmalarının ardından “Yeniden Alaçatı için biz hazırız! Ya siz?” denilerek söz Belediye Başkan adaylarına bırakıldı. 

        

“ÇEŞME İZMİR TURİZMİNİN LOKOMOTİFİ; ALAÇATI”

Sorun ve talepleri dinledikten sonra söz alan MHP Çeşme Belediye Başkanı Adayı Mustafa Cenger, Alaçatı’nın dinlendirici ve sakin yaşamının İstanbulluların herzaman ilgisini çekmeye başladığını belirterek, “ 6 aylık turizm sezonu şu anda 45 gün olarak düşüşe geçmeye başladı. Hızlı bir şekilde acil eylem planlarımızı harekete geçirmeliyiz. Hiç şüpheniz olmasın. Alaçatı’da ilave altyapı yatırımları yapılamadı. Altyapı olmadan turizmden bahsedemezsiniz. Alaçatı üst tabaka kısmına hitap eden bir yer. Çeşme’nin diğer bölgelerine başka bir formül bulmamız lazım. Alaçatı’ya gelenler tekrar gelmemeye başladı. Bu tren giderse bunu tekrar kazandırmak kolay olmayacak. Alaçatı’da kalmak herkes için ayrıcalık. Eğer seçilirsem gürültü ile ilgiliyi yetkiyi alacağım. Müziğe karşı değiliz, gürültüye karşıyız. Herkesi memnun edecek çözümler bulacağız” dedi.

    

“YAŞAM TARZI SUNABİLİRİZ”
“Bu coğrafyanın potansiyeli çok yüksek” diyen bağımsız aday Esen Fatma Kabadayı Whiting ise, şunları ekledi: “340 gün güneşimiz, harika bir iklimimiz, bir tohuma misliyle kokulu ürünlerini bizden esirgemeyen topraklarımız var. Akdeniz diyeti, zeytinyağı var. Dünyanın en sağlıklı yaşam biçimi… Biz burada yaşam tarzı sunabiliriz, satabiliriz. Bu sadece taş otelle olmaz. İnsan gelecek, her gün heyecanla yapacağı aktiviteler olacak. Her zaman dile getirdiğim gibi benim vizyonum Çeşme’ye iyi gelecek.” 

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan adaylar, daha sonrasında Alaçatı Turizm Derneği’nin hazırladığı manifestoyu imzaladı. Bir ‘söz’ niteliği taşıyan imza böylece hukuki boyut kazandı. Manifestoyu inceledikten sonra imzasını atan Cenger, “Söylediğiniz tüm sorunların ve önerilerin altına imzamı atarım. Bunların çok acil düzenlenmesi lazım. Eksiklikler giderilmeli. Alt yapıdan gireceğiz” derken, Kabadayı, “Hiç düşünmeden imzamı atarım. Sözümüz sözdür. Yol haritamız önümüzde. Bu kara şemsiyeleri kaldıralım, onların yerine rengarenk şemsiyeler koyalım” dedi.
 

1 Mart cuma günü yapılan toplantıda konuğumuz CHP adayı Ekrem Oran oldu. Toplantı başlamadan önce Alaçatı Turizm Derneği Yönetim Kurulu üyemiz seyahat blogeri Zeynep Boneval, Alaçatı'nın dünü bugünü konulu konuşması ile bugün istediğimiz Alaçatı'yı anlattı. Devamında Alaçatı'nın Çeşme için turizmdeki etkisini rakamsal değerlerle vurgulayan Boneval sözü günümüz Alaçatı'sını anlatması için Denetleme Kurulu Üyemiz Salim Kadıbeşegil verdi. Alaçatı Turizm Derneği Denetleme Kurulu Üyemiz Salim Kadıbeşegil toplantının ana teması olan şemsiye temasına değinip, sunum öncesi salona kara şemsiye bırakarak "Biz bunu değil, gökkuşağı gibi huzur veren, mutluluk veren, gelecek vaat eden, Alaçatı kültürünü benimseyen renkli bir şemsiye istiyoruz. Yetkiyi alan ve bu yetkiyi Alaçatı için kullanan başkan istiyoruz" dedi. 

    

         ATD Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Boneval             ATD Denetleme Kurulu Üyesi Salim Kadıbeşegil   
 
“ORTAK AKLIN GEREĞİNİ YAPACAĞIZ”

2. gün davetlimiz olan CHP adayı  Ekrem Oran projeleri hakkında  ve Çeşme turizminin gelişimi için yapacakları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Ortak akıla inandığını ifade eden Oran, "Ben size sormadan karar almam. Size sorarız, yaşayanlara sorarız, Ortak akılın gereğini yaparız. Kanun ve kural tanımamak olmaz. Ben kanunları ve kuralları uygulamak zorunda ve 657 sayılı kanuna tabi olacak Çeşme Belediye Başkanı olacağım. Dolayısıyla, birisinin hakkının başladığı yerde bir başkasının hakkının biteceğini bilmek zorundayız" diye kaydetti. Meydan düzenlemeleri hakkında da projeler hazırladıklarını belirten Oran, "Çeşme'deki ve Alaçatı'daki meydanları da ele alarak yeniden düzenleyeceğim. Alaçatı'nın bazı meydanlardaki işgallere de izin vermeyeceğim. Alaçatı'yı Alaçatı yapan müşteri portföyünü ortadan kaldırmaya, Alaçatı halkını evlerinden uzaklaştırmaya izin vermem. İnsanların yaşam hakkını çiğneyerek, para kazanılmasına izin vermem. Bunlar için ya bir yol bulacağız ya da yol açacağız. Ben size sormadan karar almam, ortak akılın gereğini yaparız" dedi.

     

Basın mensuplarının ve katılımcıların sorularını yanıtlayan Ekrem Oran, daha sonrasında Alaçatı Turizm Derneği’nin hazırladığı manifestoyu imzaladı.

28 Şubat - 01 Mart tarihinde 2 gün gerçekleşen toplantıyı Youtube https://www.youtube.com/channel/UCcYZ9B89mBHlJr5KS-QnK3Q?view_as=subscriber linkinden izleyebilirsiniz. 

 
BASINDA ÇIKAN HABERLERDEN (Haberi büyütmek için üstüne tıklayınız.)
 
  
 
  
 
 
 

28 Şubat - 1 Mart 2019 / The Stay Otel

ETKİNLİKLER Alaçatı Belediye Başkan'ından Ne Bekliyor?

Detaylar
 Hürriyet Seyahat katılımı ile Alavya Alaçatı desteği ile PLOGGING

Koşarak ve yürüyerek spor yapmak aynı zamanda da çevre temizliğine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen sivil duyarlılık projesine doğa severler ve katılımcı üyelerimize teşekkür ederiz. Hürriyet Seyahat'in katılımı ve Alaçatı Alavya desteği ile gerçekleştirilen PLOGGING etkinliğine Alaçatı Turizm Derneği adına Yönetim Kurulu Başkanımız Korkut Denizeri katıldı.

       


8 Nisan 2019 Saat: 10:00 / Başlangıç Alavya Ana Giriş Kapısı

ETKİNLİKLER Hürriyet Seyahat katılımı ile Alavya Alaçatı desteği ile PLOGGING

Detaylar
  Belediye Başkanımız Sayın Ekrem Oran’a tebrik ziyareti

Değerli üyelerimiz,

Alaçatı Turizm Derneği adına Belediye Başkanımız Sn. Ekrem Oran’a tebrik ziyaretinde bulunduk. 

  • Kendisine yeni görev döneminde başarılar diledik ve Alaçatı’nın sorunlarına gösterdiği hassasiyet için teşekkür ettik. 
  • Ayrıca ivedilikle müdahale edilmesi gereken öncelikli konularımız olan gürültü ve sokak işgalleriyle ilgili bir dosya sunduk. 
  • Kendisi bu hafta tebrik ziyaretlerinin tamamlanacağını, Cuma gününden itibaren sorunların çözümü için yoğun çalışmalara başlayacaklarını iletti. 
  • Öncelikle ses denetimi yetki devrini alabilmek için belediye bünyesinde Çevre Müdürlüğü kurulması için başvuruları yaptıklarını, Mayıs ayının ilk haftası yapılacak meclis toplantısında karar alınacağını belirtti. 
  • Ayrıca en kısa zamanda bir basın toplantısı yapılarak, Alaçatı’ya yatırım yapacak işletmelerin kurallara uygunluğunu ve ruhsat verilip verilemeyeceğini belediyeden sorgulamadan hiçbir yatırıma girmemeleri gerektiğinin duyurulacağını iletti. 
  • Bunun yanında sokaklara yerleştirilen hoparlörler, platformlar, tezgahlar ve cephe resimlerinin kaldırılması konusunda Alaçatı Turizm Derneği üye işletmelerinin kendi mekanlarında öncülük etmelerini rica etti. 
  • Gürültü konusunda taviz verilmeyeceğini vurguladı.
  • 5 yıl içerisinde Çeşme ve Alaçatı’daki altyapı sorunlarının çözüleceğine dair İzmir Büyükşehşr Belediye Başkanı Sn. Tunç Soyer’den söz alındığını iletti.
  • Hem Alaçatı hem de Çeşme yarımadasının bütüncül olarak kalkınmasını teşvik edecek bir turizm yaklaşımı edinilmesi ve Mübadele Festivali gibi etkinlikler için birlikte çalışma temennisini iletti.
  • Kendisine 26-28 Nisan da gerçekleşecek Tasting Festivali programı, daha önce imzalamış olduğu ‘Belediye Başkanı’ndan beklentilerimiz ve yol haritası’ dosyamızı, ATD Manifestomuzı, ATD Logolu Seramiğimizi ilettik.

Saygılarımızla,
ATD Yönetim Kurulu


18/04/2019 Belediye Başkanımız Sn. Ekrem Oran’a tebrik ziyaretinde bulunduk.

ETKİNLİKLER Belediye Başkanımız Sayın Ekrem Oran’a tebrik ziyareti

Detaylar
 Alaçatı'da Bahar Temizliği Hareketi

Alaçatı Turizm Derneği olarak başlattığımız "Bahar Temizliği Hareketi" rapor dosyamızı Belediye Başkanımız Sayın Ekrem ORAN'a sunduk. Destek veren tüm üyelerimize teşekkür ederiz.

BASINDA BAHAR TEMİZLİĞİ HAREKETİ İLE İLGİLİ HABERLER (Haberlerin büyük hali için görselin üzerine tıklayınız)

             


ETKİNLİKLER Alaçatı'da Bahar Temizliği Hareketi

Detaylar
 23 Nisan Çeşme'de coşkuyla kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 99. yıldönümü, Çeşme'de coşkuyla kutlandı.

    

Çeşme'de, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen resmi tören, Milli Eğitim Müdürü Şahan Çöker'in Atatürk Anıtı'na çelenk sunması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. 

Resmi törene, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Garnizon Komutanı Vekili Asteğmen Ozan Aziz Dilber, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, Çeşme Emniyet Müdürü Gürcan Alev, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz, Sahil Güvenlik Komutanı Kıdemli Üsteğmen Önder Bulut, Alaçatı Turizm Derneği adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sema Aydın, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, siyasi parti ve STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, 23 Nisan nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere İlçe Protokolü tarafından ödüllerinin verilmesinin ardından, Sıdıka Kelami Ertan Ortaokulu öğrencileri, "Dünya Çocukları Dans Gösterisi"ni sundular. Dünyanın değişik kıtalarından ve ülkelerinden, ulusal giysilerle çeşitli halk danslarının sunulduğu gösteri büyük ilgi gördü. 


ETKİNLİKLER 23 Nisan Çeşme'de coşkuyla kutlandı

Detaylar
 Yöresel Lezzetler Atölyesi Tasting Alaçatı'ya damgasını vurdu

Alaçatı Turizm Derneği olarak Şef Dilek Yetkiner ile birlikte Avukma Kadın Kooperatifi desteğiyle gerçekleştirdiğimiz "AVUKMA ÜRETEN KADINLAR KOOPERATİFİ İLE YÖRESEL LEZZETLER ATÖLYESİ"ne ilgi büyüktü. Atölyede Peksimet Avukması, Bulgurlu Karma, Fırında İncir Dolması tadıma değerdi. Hepsi doğal ve özel olarak hazırlanmış yemekler Alaçatı Köy Meydanı'nda servise sunuldu. 

   

Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifi Başkanı Güler Sarıgöl Köymen, Kuzey Ege’ye özgü lezzetleri ele aldığı ‘Annesinin Kızı’ kitabından yer alan üç tarifi 80 yaş üzerindeki dört Avukma kadını ve kızlarıyla yaparak Alaçatılılarla buluşturdu. Bu tarifler doğrultusunda kadınlar çiğ sarma, peksimet avukması, cevizli incir dolması gibi unutulmuş lezzetler ile damakları şenlendirdi. Köy Meydanı'ndaki stantta 300 kişi için hazırlanan lezzetler 30 dakikada tükendi.

Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifi üyelerinin, anneannelerin kullandığı geleneksel malzemelerle üretim yaptığına dikkat çeken Şef Yetkiner, “Bu kooperatif Ödemiş, Urla, Tire Bölgesi’nde evinde üreten kadın girişimcilere yeni bir pencere açtı" dedi. Ürünlerin tamamının son bir hafta içinde Ödemiş’te üretildiğini söyleyen Yetkiner “Kullanılan zeytin yağından, peksimete hatta incirin içindeki susama kadar herşey organik. İnsanların bilinçlendiği ve sağlıklı yemekler yemek istediği bu dönemde, anneannelerimizin mutfaklarından tanıdığımız kayıp lezzetler gün ışığına çıkıyor” diye konuştu.

    

SÜRDÜREBİLİR TURİZM 

Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Korkut Denizeri ise gastronomiyi öne çıkararak pazar çeşitliliğini artırmayı hedefledikleri bu dönemde yapılan bu etkinliğin Alaçatılılar için iyi bir yol haritası olduğunu söyledi. Yemekleri tatmak için sıraya giren insanları gördükçe ne kadar doğru bir iş yaptıklarını anladıklarını belirten Denizeri “Alaçatı’nın nesilden nesile aktarılan birçok yöresel lezzeti var. Artık sürdürülebilir turizm için, şehre turisti çekecek avantajlara vurgu yapmamız gerektiğini farkındayız. Bu doğrultuda ilerleyeceğiz, Alaçatı’yı güzel günler bekliyor” diye konuştu.

 


ETKİNLİKLER Yöresel Lezzetler Atölyesi Tasting Alaçatı'ya damgasını vurdu

Detaylar
 TASTİNG ALAÇATI İLE EGE'Yİ KEŞFETMEK İSTEYENLER ALAÇATI'DA BULUŞTU

 AGöçlerle şekillenen yaşamdan hikâyeler, farklı kültürlerin yoğrulduğu lezzetler, doğayla iç içe deneyimler, sanat dolu aktiviteler… Tasting Alaçatı, birbirinden renkli etkinliklerde, hayattan keyif almak isteyenleri buluşturdu.

D Plus Seya Beach Hotel’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış partisi Beyaz Gece’de katılımcılar, yerel tatların yanı sıra canlı müzikle keyifli bir başlangıç yaptı. İkinci akşam Papazz Restoran’da Alaçatı’nın kaybolan lezzetleri gün ışığına çıkarıldı. Üçüncü gün The Beach of Momo’da, Turuncu Dernek organizasyonuyla gerçekleştirilen Turuncu Gece’de ise katılımcılar kumsalda, muhteşem gün batımında, İtalyan şef Carlo Bernardini’nin deniz mahsulleriyle hazırladığı menü ve Yaşar’ın klasikleşen şarkılarıyla Ege gecesi yaşadılar.

65 işletmenin ev sahipliği yaptığı organizasyonda, gurme lezzetler, workshop’lar, doğa, macera, spor, müzik ve sanat başlıkları altında 7 farklı kategoride 100’e yakın etkinlik düzenlendi; 70’e yakın özel menü sunuldu. Şeflerin özel tarifleri, tadım menüleri, lavanta ve enginar hasadı, lokal pazar, sörf deneyimi, kumsalda yoga, kitap söyleşileri, sergiler, konserler gibi etkinliklerle Alaçatı Turizm Derneği üye kuruluşları katılımcılara başka bir Alaçatı yaşattı. 

Salim Kadıbeşegil ile Söyleşi

Kurumsal İtibar Yönetimi kavramının ülkemizde ve dünyada tanınması ve yer etmesine öncülük eden, Salim Kadıbeşegil’in Köşe Kahve’de bir araya gelen katılımcılarla gerçekleştirdiği “Alaçatı Yerel Kent Markalarına Örnek Olabilir mi?” başlıklı söyleşisi de bunu ortaya koyuyordu. Kadıbeşegil’in anlattığı Alaçatı, o kadar zengin bir kültüre sahip ki bu kültürü tanımak için Alaçatı'da yaşamak, en azından uzun süre kalmak gerekiyor.

Yüzyıllık tarifler

İmren Han Otel ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Fairy ile Yüzyıllık Tarifler” etkinliğinde, Şef Eren Ölmezer, babaannesi Gülgün Ölmezer ve Şef Gülhan Kara, otlar başta olmak üzere Alaçatı’ya özgü birbirinden lezzetli yemekler hazırladı.

PLAKA’da düzenlenen Happy Hour & Köy Meydanında Olten Filarmoni Orkestrası Klasik Müzik Konseri ise gün akşama dönerken, katılımcılara keyifli saatler yaşattı. Yemekler, müzik, ılık bir hava, mutlu olmak için gereken her şey Alaçatı’da vardı.

Organizasyon kapanışı ise seramik ve heykel sanatçısı Cahide Erel’in ev sahipliğinde Perispri’de yapıldı. Badem ağaçlarının altında, göç lezzetleri, müzikleri ve danslarıyla Tasting Alaçatı kapanışı yaptı.

FESTİVALDEN KARELER

        

    

    


26-27-28 NİSAN 2019

ETKİNLİKLER TASTİNG ALAÇATI İLE EGE'Yİ KEŞFETMEK İSTEYENLER ALAÇATI'DA BULUŞTU

Detaylar
 GELENEKSEL  ALAÇATI OT FESTİVALİ 10. YILINDA DA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

GELENEKSEL 10. ALAÇATI OT FESTİVALİ SONA ERDİ

* Büyük görmek istediğiniz fotoğrafın üzerine tıklayın

     

10. Alaçatı Ot Festivali, ilk günden renkli görüntülere sahne oldu. Türkiye'nin her yerinden, çok sayıda ziyaretçinin gelmesi beklenen festival, sınırları aşarak yurt dışından katılımcılara da ev sahipliği yapmaya başladı. Doğal otlar ve yöresel yiyeceklerin satıldığı stantları gezen ziyaretçiler, Alaçatı lezzetlerine hayran kaldı.

Alaçatı Ot Festivali'nin sadece Çeşme'ye değil, yarımadaya, hatta İzmir'den Selçuk'a ve Kuşadası'na kadar geniş bir bölgeye turizm hareketliliği getirdiğini söyleyen Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Ekrem Oran, yarımada genelinde yüzde 100 doluluk yakaladıklarını ifade etti. Bu festivalin Urla'yı da Seferihisar'ı da doldurduğunu belirten Oran, "Bütün bölgeye yararı olan bir festivale ev sahipliği yapıyoruz. Bu yıl festivalin teması pazı otu. Açılışı yaptık. Yarın kortej yürüyüşü var. Cumartesi Yeni Türkü ve Cenk Bosnalı konserimiz var. Mutfak çalışmalarımız ve botanik çalışmalarımız olacak. Yemek yarışmaları düzenliyoruz. Yaklaşık 1 milyon ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz. Bu festival turizm sezonumuzun da açılışı olacak. Herkesi yeryüzündeki cennet Çeşmemize bekliyoruz" dedi.

Festival süresince 1200'den fazla stantta yaklaşık 3 bin civarında katılımcının alışveriş yapacağını söyleyen Ekrem Oran, ilçede tüm otel ve restoran rezervasyonlarının dolduğunu belirterek tüm Alaçatı'da festival coşkusunun yaşandığını dile getirdi.

    

Otlardan yapılan yiyecekler ilgi çekti

Türkiye'nin birçok bölgesinden Alaçatı Ot Festivali için gelen ziyaretçiler, stantlarda satılan yöresel yenebilir otlara ilgi göstererek, otlar hakkında bilgi aldılar. Otlardan yapılan çeşitli yiyeceklerin satıldığı stantlar ise ziyaretçilerin ilgisini çekti. Birçok stantta yiyecekler kısa sürede tükendi. Festival ziyaretçileri, el işi hediyelik eşyaların satıldığı stantlardan da Alaçatı hatırası hediyelikler aldılar. 

Sakız ağacı ve sakız koyunu hakkında bilgi verildi

Öte yandan, festival kapsamında, Sakız Ağacı Koleksiyon Bahçesi'nde, Gıda, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Keçeci tarafından, sakız ağacı ve sakız koyunu hakkında bilgi verildi. Keçeci'nin yaptığı bilgilendirmenin ardından da Koleksiyon Bahçesi'ne sakız fidanları dikildi. Bitkilerle ilgili çeşitli söyleşilerin de geçekleştirildiği Alaçatı Ot Festivali'nde, Şefler Meydanı'nda, Şef Ali Dövenci ve Şef Umut Karakuş, yemek performansı gerçekleştirdi. 

Festivalin üçüncü gün etkinlikleri, Cenk Bosnalı ve Yeni Türkü konseri ile sona erdi.

"En büyük sevdam Çeşme'ye hizmet için her şeyi yapacağım"

Festivali son günü, geçmiş yıllarda olduğu gibi "En fazla ot çeşidi toplama" ve "En güzel ot yemeği" yarışmaları düzenlendi. Yarışmalarda jüri değerlendirmesi başlamadan önce bir açıklama yapan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, "10. Alaçatı Ot Festivali'nin son gününde düzenlenen bu yarışmalarda, sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Annem ve ailemden sonra en büyük sevdam olan Çeşme'ye hizmet etmek için, Çeşme'yi layık olduğu yere getirmek için, sizlerle beraber her şeyi yapacağıma emin olabilirsiniz. Katılımınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yeni seçilen Çeşme Belediye Meclis Üyeleri ve CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğulları'nın da izlediği yarışmalarda, sunuculuğu, Alaçatı'da yaşayan televizyon gazetecisi Korcan Karar, "En fazla ot çeşidi toplama" yarışmasının jüri üyeliklerini; Prof. Dr. Menşure Özgüven, Dr. Ayfer Tan, Saadet Tuğrul Ay, Ahmet Keçeci ve Aysun Yenice yaparken, "En güzel ot yemeği" jüri üyeliklerini ise; Şamil Akşit, Gökçen Adar, Reşat Akbaykal, Süreyya Üzmez, Nevin Akbaş ve Murat Kabak yaptı.

137 çeşit ot toplayan Nuran Erden birinci oldu

"En fazla ot toplama" yarışmasına; Recep Subaşı, Nuran Erden, İklim Erden, Esmanur Kurnaz, Gözde Aydın ve Durdu Mehmet Yanar katıldı. Jüri üyelerinin, yenebilir ve tıbbi aromatik bitki kategorilerinde yaptıkları değerlendirme sonucunda; 80 yenebilir ve 57 tıbbi aromatik bilgi olmak üzere 137 çeşit ot toplayan Nuran Erden birinci, 58 yenilebilir, 42 tıbbi aromatik bitki olmak üzere toplam 100 ot toplayan Esmanur Kurnaz ikinci, 52 yenebilir, 34 tıbbi aromatik bitki olmak üzere 86 çeşit ot toplayan Recep Subaşı ise üçüncü oldular. Yarışmada dereceye girenlere, tam, yarım ve çeyrek altın verildi.

"Enginar çanağında pazılı sürpriz köfte" yemeği ile Arzu Tigar birinci oldu 

"En güzel ot yemeği" yarışmasına ise Handan Külahçı, Yasemin Mıngır, Vesile Limon, Özlem Yorulmaz, Serpil Külahçı, Arzu Tigar, Hanife Mısırlı, Emine Aluçoğlu, Ahmet Sevim, Ümmü Sevim, Recep Subaşı, Duygu Yıldız, Sıdıka Görgün, Firdevs Kaplan, Şehnaz Çevik ve Pervin Talay olmak üzere 16 yarışmacı katıldı. Yarışmada; "Enginar çanağında pazılı sürpriz köfte" yemeği ile Arzu Tigar birinci, "Pazılı, havuçlu armut tatlısı" yemeği ile Sıdıka Görgün ikinci ve "Enginar çanağında pazı sarma" yemeği ile Şehnaz Çevik üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılar, tam, yarım ve çeyrek altın ile ödüllendirildi. 

10. Alaçatı Ot Festivali, Çeşme Güzel Sanatlar Kültür Derneği Türk Halk Müziği Korosu'nun konseriyle sona erdi. 

Festival Programı bu sene de dolu dolu geçti

Alaçatı Turizm Derneği üye kuruluşları ve alanında isim yapmış kişilerin katılımı ile gerçekleşen etkinlikler ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü.

    

FESTİVALDEN GÖRÜNTÜLER

     

          


4 - 7 Nisan 2019

ETKİNLİKLER GELENEKSEL ALAÇATI OT FESTİVALİ 10. YILINDA DA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Detaylar