ETKİNLİK REHBERİ

Anasayfa / Etkinlik Takvimi / GELENEKSEL ALAÇATI OT FESTİVALİ 10. YILINDA DA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
 GELENEKSEL  ALAÇATI OT FESTİVALİ 10. YILINDA DA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
4 - 7 Nisan 2019

GELENEKSEL 10. ALAÇATI OT FESTİVALİ SONA ERDİ

* Büyük görmek istediğiniz fotoğrafın üzerine tıklayın

     

10. Alaçatı Ot Festivali, ilk günden renkli görüntülere sahne oldu. Türkiye'nin her yerinden, çok sayıda ziyaretçinin gelmesi beklenen festival, sınırları aşarak yurt dışından katılımcılara da ev sahipliği yapmaya başladı. Doğal otlar ve yöresel yiyeceklerin satıldığı stantları gezen ziyaretçiler, Alaçatı lezzetlerine hayran kaldı.

Alaçatı Ot Festivali'nin sadece Çeşme'ye değil, yarımadaya, hatta İzmir'den Selçuk'a ve Kuşadası'na kadar geniş bir bölgeye turizm hareketliliği getirdiğini söyleyen Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Ekrem Oran, yarımada genelinde yüzde 100 doluluk yakaladıklarını ifade etti. Bu festivalin Urla'yı da Seferihisar'ı da doldurduğunu belirten Oran, "Bütün bölgeye yararı olan bir festivale ev sahipliği yapıyoruz. Bu yıl festivalin teması pazı otu. Açılışı yaptık. Yarın kortej yürüyüşü var. Cumartesi Yeni Türkü ve Cenk Bosnalı konserimiz var. Mutfak çalışmalarımız ve botanik çalışmalarımız olacak. Yemek yarışmaları düzenliyoruz. Yaklaşık 1 milyon ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz. Bu festival turizm sezonumuzun da açılışı olacak. Herkesi yeryüzündeki cennet Çeşmemize bekliyoruz" dedi.

Festival süresince 1200'den fazla stantta yaklaşık 3 bin civarında katılımcının alışveriş yapacağını söyleyen Ekrem Oran, ilçede tüm otel ve restoran rezervasyonlarının dolduğunu belirterek tüm Alaçatı'da festival coşkusunun yaşandığını dile getirdi.

    

Otlardan yapılan yiyecekler ilgi çekti

Türkiye'nin birçok bölgesinden Alaçatı Ot Festivali için gelen ziyaretçiler, stantlarda satılan yöresel yenebilir otlara ilgi göstererek, otlar hakkında bilgi aldılar. Otlardan yapılan çeşitli yiyeceklerin satıldığı stantlar ise ziyaretçilerin ilgisini çekti. Birçok stantta yiyecekler kısa sürede tükendi. Festival ziyaretçileri, el işi hediyelik eşyaların satıldığı stantlardan da Alaçatı hatırası hediyelikler aldılar. 

Sakız ağacı ve sakız koyunu hakkında bilgi verildi

Öte yandan, festival kapsamında, Sakız Ağacı Koleksiyon Bahçesi'nde, Gıda, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Keçeci tarafından, sakız ağacı ve sakız koyunu hakkında bilgi verildi. Keçeci'nin yaptığı bilgilendirmenin ardından da Koleksiyon Bahçesi'ne sakız fidanları dikildi. Bitkilerle ilgili çeşitli söyleşilerin de geçekleştirildiği Alaçatı Ot Festivali'nde, Şefler Meydanı'nda, Şef Ali Dövenci ve Şef Umut Karakuş, yemek performansı gerçekleştirdi. 

Festivalin üçüncü gün etkinlikleri, Cenk Bosnalı ve Yeni Türkü konseri ile sona erdi.

"En büyük sevdam Çeşme'ye hizmet için her şeyi yapacağım"

Festivali son günü, geçmiş yıllarda olduğu gibi "En fazla ot çeşidi toplama" ve "En güzel ot yemeği" yarışmaları düzenlendi. Yarışmalarda jüri değerlendirmesi başlamadan önce bir açıklama yapan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, "10. Alaçatı Ot Festivali'nin son gününde düzenlenen bu yarışmalarda, sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Annem ve ailemden sonra en büyük sevdam olan Çeşme'ye hizmet etmek için, Çeşme'yi layık olduğu yere getirmek için, sizlerle beraber her şeyi yapacağıma emin olabilirsiniz. Katılımınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yeni seçilen Çeşme Belediye Meclis Üyeleri ve CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğulları'nın da izlediği yarışmalarda, sunuculuğu, Alaçatı'da yaşayan televizyon gazetecisi Korcan Karar, "En fazla ot çeşidi toplama" yarışmasının jüri üyeliklerini; Prof. Dr. Menşure Özgüven, Dr. Ayfer Tan, Saadet Tuğrul Ay, Ahmet Keçeci ve Aysun Yenice yaparken, "En güzel ot yemeği" jüri üyeliklerini ise; Şamil Akşit, Gökçen Adar, Reşat Akbaykal, Süreyya Üzmez, Nevin Akbaş ve Murat Kabak yaptı.

137 çeşit ot toplayan Nuran Erden birinci oldu

"En fazla ot toplama" yarışmasına; Recep Subaşı, Nuran Erden, İklim Erden, Esmanur Kurnaz, Gözde Aydın ve Durdu Mehmet Yanar katıldı. Jüri üyelerinin, yenebilir ve tıbbi aromatik bitki kategorilerinde yaptıkları değerlendirme sonucunda; 80 yenebilir ve 57 tıbbi aromatik bilgi olmak üzere 137 çeşit ot toplayan Nuran Erden birinci, 58 yenilebilir, 42 tıbbi aromatik bitki olmak üzere toplam 100 ot toplayan Esmanur Kurnaz ikinci, 52 yenebilir, 34 tıbbi aromatik bitki olmak üzere 86 çeşit ot toplayan Recep Subaşı ise üçüncü oldular. Yarışmada dereceye girenlere, tam, yarım ve çeyrek altın verildi.

"Enginar çanağında pazılı sürpriz köfte" yemeği ile Arzu Tigar birinci oldu 

"En güzel ot yemeği" yarışmasına ise Handan Külahçı, Yasemin Mıngır, Vesile Limon, Özlem Yorulmaz, Serpil Külahçı, Arzu Tigar, Hanife Mısırlı, Emine Aluçoğlu, Ahmet Sevim, Ümmü Sevim, Recep Subaşı, Duygu Yıldız, Sıdıka Görgün, Firdevs Kaplan, Şehnaz Çevik ve Pervin Talay olmak üzere 16 yarışmacı katıldı. Yarışmada; "Enginar çanağında pazılı sürpriz köfte" yemeği ile Arzu Tigar birinci, "Pazılı, havuçlu armut tatlısı" yemeği ile Sıdıka Görgün ikinci ve "Enginar çanağında pazı sarma" yemeği ile Şehnaz Çevik üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılar, tam, yarım ve çeyrek altın ile ödüllendirildi. 

10. Alaçatı Ot Festivali, Çeşme Güzel Sanatlar Kültür Derneği Türk Halk Müziği Korosu'nun konseriyle sona erdi. 

Festival Programı bu sene de dolu dolu geçti

Alaçatı Turizm Derneği üye kuruluşları ve alanında isim yapmış kişilerin katılımı ile gerçekleşen etkinlikler ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü.

    

FESTİVALDEN GÖRÜNTÜLER

     

          

GELENEKSEL ALAÇATI OT FESTİVALİ 10. YILINDA DA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ



YAKALAŞAN ETKİNLİKLER

 5. OVACIK TARIM VE SAKIZ KOYUNU FESTİVALİ

Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği

Çeşme Belediyesi'nin ilçedeki tarım faaliyetlerini desteklemek ve karakteristik bir değer olan sakız koyununu yaşatmak için düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği ilçenin Ovacık Mahallesi'nde gerçekleşiyor. Organik cennet Ovacık'ın sakinleri festival süresince, en güzel ve doğal ürünlerini stantlarda sergiliyor. İlçede yaşayan sakız koyunları yetiştiricilerinin kıyasıya mücadele ettiği Sakız Koyunu Yarışması ise oldukça çekişmeli geçiyor. 'Irkının Özelliklerini En İyi Taşıyan Sakız; Koyun, Koç, Dişi ve Erkek Toklu'olmak üzere dört kategorinin birinci, ikinci ve üçüncülerine ve sakız kuzularına ödüller veriliyor.

Yer : Ovacık Meydan

Kortej Tarihi : 25/08/2019 Saat: 14:00

Başlangıç Yeri : Çeşme Ertan Lisesi Önü


24/25 Ağustos 2019

ETKİNLİKLER 5. OVACIK TARIM VE SAKIZ KOYUNU FESTİVALİ

Detaylar
 Alaçatı Big Fish 2019
PROGRAM
 
Aşağıdaki program muhtemel hava şartlarına göre değişiklik gösterebilecek şekilde hazırlanmıştır. Toplam turnuva günü 4 gün olup, 2 gün doğru hava koşullarında balık avlanabilme esasına göre öngörülmüştür. Organizasyon komitesi, aşağıda detayları görülen programda esnek davranma hakkına sahiptir. Kesinleşmiş program, turnuvadan 1 hafta önce, turnuva web sitesinde yayınlanacak ve aynı zamanda mail ile tüm katılımcılar ve sponsorlara bildirilecektir.
 

TURNUVA PROGRAMI

12 Eylül Perşembe

  • 09.00-17.00 Tekne ve ekiplerin Marina’ya yerleşmesi
  • 11.00-20.00 Expo Dükkanlarının Açılışı

13 Eylül Cuma

  • 09.00-15.00 Tekne ve ekiplerin girişi Marina’ya yerleşmesi
  • 10.00-17.00 Yarıma kayıtları
  • 17.00-19.00 Yarıma kurallarının ve yarışma alanının tanıtılacağı ‘Skippers Meeting’

14 Eylül Cumartesi

  • 05.45-07.15 Rastgelsin Kahvaltısı
  • 07.00 Teknelerin startı
  • 15.30 Oltaların sudan çıkarılması
  • 17.00 Balıkların tartıya son teslim saati
  • 18.00 Hakem kararlarının açıklanması
  • 18.00-20.00 Happy Hour

15 Eylül Pazar

  • 05.45-07.15 Rastgelsin Kahvaltısı
  • 07.00 Teknelerin startı
  • 15.30 Oltaların sudan çıkarılması
  • 17.00 Balıkların tartıya son teslim saati
  • 19.00 Hakem kararlarının açıklanması
  • 19.00 Gala Yemeği
  • 20.30 Ödül Töreni
  • 22.00 Kapanış Partisi

Detaylı bilgi almak ve turnuvaya kayıt yaptırmak için: https://www.alacatifishing.com

 

12/16 Eylül 2019

ETKİNLİKLER Alaçatı Big Fish 2019

Detaylar
 Alaçatı'da Bahar Temizliği Hareketi

Alaçatı Turizm Derneği olarak başlattığımız "Bahar Temizliği Hareketi" rapor dosyamızı Belediye Başkanımız Sayın Ekrem ORAN'a sunduk. Destek veren tüm üyelerimize teşekkür ederiz.

BASINDA BAHAR TEMİZLİĞİ HAREKETİ İLE İLGİLİ HABERLER (Haberlerin büyük hali için görselin üzerine tıklayınız)

             


ETKİNLİKLER Alaçatı'da Bahar Temizliği Hareketi

Detaylar
 Yöresel Lezzetler Atölyesi Tasting Alaçatı'ya damgasını vurdu

Alaçatı Turizm Derneği olarak Şef Dilek Yetkiner ile birlikte Avukma Kadın Kooperatifi desteğiyle gerçekleştirdiğimiz "AVUKMA ÜRETEN KADINLAR KOOPERATİFİ İLE YÖRESEL LEZZETLER ATÖLYESİ"ne ilgi büyüktü. Atölyede Peksimet Avukması, Bulgurlu Karma, Fırında İncir Dolması tadıma değerdi. Hepsi doğal ve özel olarak hazırlanmış yemekler Alaçatı Köy Meydanı'nda servise sunuldu. 

   

Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifi Başkanı Güler Sarıgöl Köymen, Kuzey Ege’ye özgü lezzetleri ele aldığı ‘Annesinin Kızı’ kitabından yer alan üç tarifi 80 yaş üzerindeki dört Avukma kadını ve kızlarıyla yaparak Alaçatılılarla buluşturdu. Bu tarifler doğrultusunda kadınlar çiğ sarma, peksimet avukması, cevizli incir dolması gibi unutulmuş lezzetler ile damakları şenlendirdi. Köy Meydanı'ndaki stantta 300 kişi için hazırlanan lezzetler 30 dakikada tükendi.

Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifi üyelerinin, anneannelerin kullandığı geleneksel malzemelerle üretim yaptığına dikkat çeken Şef Yetkiner, “Bu kooperatif Ödemiş, Urla, Tire Bölgesi’nde evinde üreten kadın girişimcilere yeni bir pencere açtı" dedi. Ürünlerin tamamının son bir hafta içinde Ödemiş’te üretildiğini söyleyen Yetkiner “Kullanılan zeytin yağından, peksimete hatta incirin içindeki susama kadar herşey organik. İnsanların bilinçlendiği ve sağlıklı yemekler yemek istediği bu dönemde, anneannelerimizin mutfaklarından tanıdığımız kayıp lezzetler gün ışığına çıkıyor” diye konuştu.

    

SÜRDÜREBİLİR TURİZM 

Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Korkut Denizeri ise gastronomiyi öne çıkararak pazar çeşitliliğini artırmayı hedefledikleri bu dönemde yapılan bu etkinliğin Alaçatılılar için iyi bir yol haritası olduğunu söyledi. Yemekleri tatmak için sıraya giren insanları gördükçe ne kadar doğru bir iş yaptıklarını anladıklarını belirten Denizeri “Alaçatı’nın nesilden nesile aktarılan birçok yöresel lezzeti var. Artık sürdürülebilir turizm için, şehre turisti çekecek avantajlara vurgu yapmamız gerektiğini farkındayız. Bu doğrultuda ilerleyeceğiz, Alaçatı’yı güzel günler bekliyor” diye konuştu.

 


ETKİNLİKLER Yöresel Lezzetler Atölyesi Tasting Alaçatı'ya damgasını vurdu

Detaylar
 TASTİNG ALAÇATI İLE EGE'Yİ KEŞFETMEK İSTEYENLER ALAÇATI'DA BULUŞTU

 AGöçlerle şekillenen yaşamdan hikâyeler, farklı kültürlerin yoğrulduğu lezzetler, doğayla iç içe deneyimler, sanat dolu aktiviteler… Tasting Alaçatı, birbirinden renkli etkinliklerde, hayattan keyif almak isteyenleri buluşturdu.

D Plus Seya Beach Hotel’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış partisi Beyaz Gece’de katılımcılar, yerel tatların yanı sıra canlı müzikle keyifli bir başlangıç yaptı. İkinci akşam Papazz Restoran’da Alaçatı’nın kaybolan lezzetleri gün ışığına çıkarıldı. Üçüncü gün The Beach of Momo’da, Turuncu Dernek organizasyonuyla gerçekleştirilen Turuncu Gece’de ise katılımcılar kumsalda, muhteşem gün batımında, İtalyan şef Carlo Bernardini’nin deniz mahsulleriyle hazırladığı menü ve Yaşar’ın klasikleşen şarkılarıyla Ege gecesi yaşadılar.

65 işletmenin ev sahipliği yaptığı organizasyonda, gurme lezzetler, workshop’lar, doğa, macera, spor, müzik ve sanat başlıkları altında 7 farklı kategoride 100’e yakın etkinlik düzenlendi; 70’e yakın özel menü sunuldu. Şeflerin özel tarifleri, tadım menüleri, lavanta ve enginar hasadı, lokal pazar, sörf deneyimi, kumsalda yoga, kitap söyleşileri, sergiler, konserler gibi etkinliklerle Alaçatı Turizm Derneği üye kuruluşları katılımcılara başka bir Alaçatı yaşattı. 

Salim Kadıbeşegil ile Söyleşi

Kurumsal İtibar Yönetimi kavramının ülkemizde ve dünyada tanınması ve yer etmesine öncülük eden, Salim Kadıbeşegil’in Köşe Kahve’de bir araya gelen katılımcılarla gerçekleştirdiği “Alaçatı Yerel Kent Markalarına Örnek Olabilir mi?” başlıklı söyleşisi de bunu ortaya koyuyordu. Kadıbeşegil’in anlattığı Alaçatı, o kadar zengin bir kültüre sahip ki bu kültürü tanımak için Alaçatı'da yaşamak, en azından uzun süre kalmak gerekiyor.

Yüzyıllık tarifler

İmren Han Otel ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Fairy ile Yüzyıllık Tarifler” etkinliğinde, Şef Eren Ölmezer, babaannesi Gülgün Ölmezer ve Şef Gülhan Kara, otlar başta olmak üzere Alaçatı’ya özgü birbirinden lezzetli yemekler hazırladı.

PLAKA’da düzenlenen Happy Hour & Köy Meydanında Olten Filarmoni Orkestrası Klasik Müzik Konseri ise gün akşama dönerken, katılımcılara keyifli saatler yaşattı. Yemekler, müzik, ılık bir hava, mutlu olmak için gereken her şey Alaçatı’da vardı.

Organizasyon kapanışı ise seramik ve heykel sanatçısı Cahide Erel’in ev sahipliğinde Perispri’de yapıldı. Badem ağaçlarının altında, göç lezzetleri, müzikleri ve danslarıyla Tasting Alaçatı kapanışı yaptı.

FESTİVALDEN KARELER

        

    

    


26-27-28 NİSAN 2019

ETKİNLİKLER TASTİNG ALAÇATI İLE EGE'Yİ KEŞFETMEK İSTEYENLER ALAÇATI'DA BULUŞTU

Detaylar