Alaçatı Turizm Derneği

DÖRT MEVSİM ALAÇATI

DÖRT MEVSİM ALAÇATI

Yazar: Zeynep Boneval

KÖYÜMÜZ ASIL SONBAHAR, KIŞ, İLKBAHAR’DA GÜZELDİR!
Yazar:Zeynep Boneval / www.yolculukterapisi.com

Yazın herkesin diline düşmüş Alaçatı’nın asıl sonbaharı, kışı ve ilkbaharı muhteşemdir. Kalabalıklar sokakları doldurmadan köyün gerçek güzellikleri ortaya çıkar…

Şose parkeli daracık sokaklarda yürüken, sabır, emek ve özen ürünü olan taş evlerin farklı mimarilerinin, kapıların, pencerelerin ve cumbalarının tadına varabilir, renk renk begonvilleri ve sardunyaları izleyebilirsiniz. Alaçatı’nın her daim rutubetsiz ve serin havası, sokaklarda rahatça yürümenize ve baharların ve kışın eğik ışığı, renkleri tüm canlılığı ile algılamanıza izin verir.

Rüzgarlı günlerde denizin üstü boş iken sörf yapmanın keyfi ayrıdır, yazın mayın tarlasına dönüşen plajı ve deniz, sezon dışında size kalır.  Akşamüstü sörf yolunda taze kokan mis gibi havayı içinize çekerek yapılan bisiklet turunda, hem yeşilden sarıya dönen manzaraları hem de gün batımınını izlemek ‘İşte hayat bu!’ dedirtir.

Geceleri ise mutlak sessizlik hakim olur, çıt çıkmaz, en huzurlu uykunuzu uyursunuz Alaçatı’da.

Alaçatı’ya gönül verenler, asıl keyfinin sezon dışında çıktığını bilirler, ve yaz harici sürekli gelirler kasabaya.

Hem Alaçatı’ya hem de misafirlerine sevgisi ve saygısı sonsuz olan mekan sahipleri de, yaz kış açık tutarlar mekanlarını. Samimi ve sıcak ortamları, harika lezzetleri veya etkinlikleri ile Alaçatı tutkunlarını 12 ay evde gibi hissettirmek için büyük özveri ve çaba gösterirler. Bazen sadece bir ay bazen de hafta araları dinlenirler. Bilirler kasabamızın sağlıklı gelişimi için sezonun seneye yayılması gerekli, ilk adımlarını fedakarlıkları ile atarlar.

Ayrıca Big Fish Balık Turnuvası, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, ASH Alaçatı Sanat Haftası, Gran Fondo Bisiklet Turu, Uçurtma Festivali, Maratonlar gibi en renkli ve keyifli etkinlikler de sonbaharda başlar ve asıl o zaman şenlenir Alaçatı.

Yıllar önce yazdığım ve her sene eklentiler ile genişleyen bu yazı, birçok seyahat yazarına ilham oldu ve son yıllarda Alaçatı’nın yaz sezonu dışında gidilesi, gezilesi, keyif alınası özelliklerini köşe yazılarında, blog ve websitelerinde ya da sosyal medyalarında alıntılar ile paylaştılar. Ne mutlu bize!

Bu sonbahar yenilikleri de ekleyerek yazımızı güncelleyip, Dört Mevsim Alaçatı diyoruz 🙂

İşte Alaçatı’nın 12 Ay açık sevdiğimiz mekanları:

Alaçatı’nın İçindeki Restoranlar

  • Agrilia: 15 yıldır Alaçatı”nın vazgeçilmezi Agrilia 2016 yazında, Alavya otelin hatıralar ile dolu bahçesine taşındı. Agrilla, sonbahar, kış ve ilkbaharda da haftasonları muhteşem lezzettirini sunmaya devam ediyor. Alaçatı’nın en iyi restoranı olan Agrilla‘da, şef Melih Teksen’in asma yaprağında sardalya, füme et, enginarlı kokoreç, kalamar buğulama, ıspanak pancar armut, semizotlu oryantal, kabaklı kayısılı siyez salatalar, taze baklalı uykuluk, elmalı hindi ragu tortellini, füme etli votkalı tagliolini, siyezli tavuk konfit, lomo, marine veya kuru dinlendirilmiş antrikot, sebzeli köfte, incir karası, profiterol ve affogato gibi enfes lezzetlerin tadına 12 ay varmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
  • Asma Yaprağı: Ayşe Nur Mıhçi gerçek bir Ege ve Alaçatı gönüllüsü. Yapmacıksız, telaşsız, çalışkan, sabırlı ve çok özenli bir kadın. Yemek yapmayı seviyor, çok iyi de biliyor, yaptığı işe gönül verip, insanlarla paylaşıyor. Fan fin fon dekorlar, menüler, yemekler peşinde koşmuyor, Alaçatı’nın Ege’nin özü neyse onu sunuyor. Önce ‘Yaz-kış ocak hep yansın, Alaçatı’da sokaklarda yürüyenler sıcacık bir misafir odası sofrasında yemek yiyebilsin’ diyerek ufacık bir evi restore ederek başladı. Ardından lezzetlerinin tutkunları öyle bir arttı ki, arkadaki harika bahçeyi de restorana kattı. Ege lezzetlerine tutkun aile büyüklerinin kendine özgü tariflerinden, uzun sofralarda bir seremoni gibi yaşanan aile yemeklerinden aldığı tutkusunu, bu bahçede yaşatıyor Ayşe Nur. Emaye tabaklar, cam sürahi ve bardaklar, sahanlar, kaseler, reçeller, kızılcık şerbetleri ile bezenmiş mutfakta, ocak sabahın erken saatlerinde yanmaya başlıyor, ve gün boyu ne lezzetler pişiyor orada! Tüm malzemeleri yerel ve mevsimine göre seçiyor; sinkonta, çalkama, kabak çiçeği dolması gibi mezeleri, baklalı enginarlı pilavı, fırında kuzu ve tarçınlı köftesi, kabaklı havuçlu tatlısı ve pancarlı brownisi derken zevkten bayılmış buluyorsunuz kendinizi. Ayşe’nin sözleri ile Asma Yaprağı ‘Çok sevgili oğlum Kerem… Beraber çalıştığımız çok sevgili Ayşe… Ve bendeniz Ayşe Nur…Asma Yaprağı’nda beraberiz… Huzur isteyen ve huzuru paylaşan bir ekibiz…Alaçatı ruhunu yansıtmanın… Ege lezzetleri sunmanın… Ege’nin iki yakasının müziklerini dinlemenin… Egeli sofralar kurmanın… Bu sofraların kıymetini bilmenin keyfini çıkaranlarız…Pişirdiğimiz yemeklere ve sevdiklerimizin etrafında toplandığı sofralara şükredenleriz’
  • Kapari Bahçe: Banu ve Haluk Maga, zaten yemeklerinin lezzetlerine ve sofralarının harika sunumuna doyamadığımız dostlarımız idi, bu lezzet ustalığı 2014’de Kapari Bahçe’de Alaçatı ziyaretçileri ile buluştu. Hacı Memiş’in en eski ve büyük taş konağının kalıntılarını koruyarak yarattıkları cennet bahçesinde sundukları Ege lezzetlerinin tadına doyum olmuyor. Banu önce taş konağın yıkıntılarını ayıklayarak bir bahçe yaratmak için kolları sıvadı, evden çıkan taşları kullanarak, bahçe duvarları ve taraçalar inşaa etti, 50 yıllık zeytin ağaçları ve de rengarenk çiçekler ile bahçeyi şenlendirdi. Ardından her biri diğerinden zevkli antika mobilyalar, objeler, aydınlatmalar ekledi ve sonuçta ortaya yaşanmışlık kokan harika bir bahçe çıktı. Menü bir yandan karşı yakanın izlerini taşıyan kabak çiçeği tempura, Girit ezmesi, karidesli saganaki, hania böreği, yunan usulü musakka, sakızlı panacotta gibi lezzetler sunarken , diğer yandan da bizim yakanın geleneklerini yansıtan kabak çitmesi, yaprak kuzu ciğer, kehribar beğendi, enginarlı makarna, anneanne köftesi, kuzu küşleme gibi birbirinden güzel spesiyaller yer alıyor. Bizim favorilerimiz ise patlıcan paçanga, deniz mahsüllü linguini ve balkan tatlısı ‘trileçe’.
  • Papazz: Dört dörtlük bir Alaçatı aile sofrası ve misafirperverliği yaşamak istiyorsanız şüphesiz adresiniz Papazz. Dört kuşaktır İleri ailesine ev sahipliği yapmış 150 yıllık harika taş bina ve bahçesi, Sebla ve Murat İleri çiftinin kapılarını misafirlerine açma kararı ile 2016 yılında restore edilerek nefis bir restorana dönüştürüldü. Her bir lezzette Murat Bey’in el emeği olan mutfaktan, yemyeşil tazecik otlarla bezenmiş salatalar, yumuşacık çıtır ızgara bebek kalamarlar, enfes ızgara jumbo karidesler, kabakçiçeği dolması, zeytinyağlı sarma, yoğurtlu kavrulmuş havuç, denizbörülcesi gibi mevsim sebzeleri ve mezeleri, parmak ısırtan enginarlı pilav, efsanevi tandır, köfte, tahinli baklavayı andıran mükemmel papazz tatlısı, kazandibi ve krem karamel gibi lezzetler çıkıyor. Ve yine Murat Bey’in el yapımı domates sosları, salçaları, hardalları ve biberleri eşliğinde sunuluyor. Murat Bey’in eşi Sebla Hanım bu şiir gibi keyifli, sıcacık mekanın tüm düzeni, atmosferi ve işletmesi ile ilgilenip, misafirleri tek tek ağırlıyor, kızları Serra’da yazları aileye eşlik ediyor. Kışları sinema geceleri, şömine başı sohbetleri ve oyunları ile yaz-kış Alaçatı severler için vazgeçilmez bir keyif ve lezzet durağı Papazz.
  • Köşe Kahve: Vazgeçilmezimiz Köşe Kahve, sevgili dostumuz Tomris’in zevkli estetik anlayışı, gözlerinin içi gülen Gülay’ın içten ve doğal sıcaklığı, ve Köşe Kahve ekibinin pozitif enerjisini, harika lezzetler ile buluşturan sihirli bir mekan. Gün boyu köy hayatını izlerken, enfes omletler, menemen, kardeş simit, croissant, quiona parmesan salata, avocado çilek salata, şeftali semizotu, hamburger, somon ızgara, prosciutto armut parmesan tabağı, domuz sosis, vişne crumble, merenge gibi harika lezzetler ve kokteyller ile Köşe Kahve’de keyif yapabilirsiniz.
  • Kapha: Before Sunset’in sahipleri, 2016’da Alvaya otelinin ağaçlar altındaki keyifli bahçesinde Kapha restoranı açtılar. Kadim Hint tıp bilimi olan Ayurveda’da su ve toprak elementlerinin karışımından oluşan Kapha enerjisinden ismini alan restoran su ve toprağın nimetlerini sofralarda sergiliyor. Özel tasarım mobilya, aksesuar ve aydınlatmalar ile döşenmiş zevkli bahçe, Alaçatı’nın kalabalık sokaklarından kaçmak için gizli bir vaha adeta. ‘Fine Dining’ menüsü biraz kısıtlı, porsiyonları ufak ve fiyatları epey pahalı olsa da lezzetleri gerçekten çok iyi. Şarap listesi ise harika. 12 ay hizmet verecek Kapha, Alaçatı’nın hem yaz hem kış açık mekanlarına eklendiği için mutluyuz.
  • Plaka: Alaçatı meydanda yer alan Sailors Alaçatı’nın yanı başına Sailor’s ekibi tarafından açılan Plaka, yaz-kış açık keyifli bir bar ve hafif atıştırmalık mekanı.
  • Atelier Malt: Alancha ve Barbun’dan tanıdığımız Alaçatı’nın genç yıldız şefi Kemal Demirasal, Alaçatı köy meydanında yer alan Barbun restoranı Atelier Malt’a dönüştürdü. Hafif atıştırmalıklar, çeşit çeşit biralar ve kokteyller.
  • Diğer adresler: 
    • Canlı müzik eşliğinde Ege mutfağı lezzetleri için: Insula ve Angie’s
    • Meze ve balık keyfi için: Fava, Karina, Martı ve Kaptan
    • Pizza için: Pizza Locale
    • Hamburger için: Burger No:7
    • Caz eşliğinde pub: Zeplin
    • Eve yemekleri için: Avrasya

Alaçatı’da Sezon Dışında Neler Yapılır?

  • Terra Cotta’da seramik… Hacı Memiş yolunda saklı yeni bir meydana taşınan sıcacık seramik atölyemiz, hem seramik kaseler, kupalar, dekoratif aksesuarlar bulabileceğiniz, hem de seramik atölyelerine katılabileceğiniz son derece keyifli bir mekan. Seramik sanatçısı Gül Alper’in yarattığı bir vaha olan Terra Cotta, cennet avlusunda saatlerin nasıl aktığını fark etmeden seramik yoğurup boyayıp, bir nevi meditasyon yaşayacağınız sıcacık bir atölye. Terra Cotta’dan sokak hayvanlarını destekleyen seramik objeler de alabilirsiniz.
  • Zeytin Konak otelde keyifli atölyeler… Zeytin Konak Otel – Alaçatı’nın en yeşil ve geniş bahçelerinden birisinde, komşularımız İlknur ve Ertuğrul İçingir’in yarattığı bir cennet köşesi olan Zeytin Konak Otel’de, Girit ve Ege Mutfağı, Teraryum kaktüs tasarım, yoga ve balıkçılık atölyeleri gibi harika etkinlikler yer alıyor. Onlarca yıllık zeytinleri, çamları, leylandileri, begonvilleri, sardunyaları ile Alaçatı’nın ortasında bir vaha adeta olan otelin programını takibe almanızı tavsiye ediyoruz.
  • Atölye Yağhane’de keyifli atölyeler… Alaçatı’da yaz kış açık olan başka bir cevher ise Atölye Yağhane. Tarihi bir zeytinyağı yağhanesi etkinlik merkezine dönüştürüldü. Alaçatı’nın yerlisinin ve de misafirinin katılabildiği bu harika mekanda yemek seramik, çömlek, çini, tokat yazma ve müzik atölyelerine katılabilirsiniz.
  • Alaçatı’nın başka bir hazinesi ise Alaçatı Kitabevi... Doğma büyüme Alaçatı’lı bir aydın olan Ömer Abi’nin 20 yıllık kitabevi, Alaçatı’nın en önemli kültür hazinesi. Zamanında rahmetli Aziz Nesin ile başlayan imza günleri geleneği devam ediyor ve her sene Kemal Anadol’dan Uğur Dündar’a, Ayşe Kulin’den Muazzez İlmiye Çığ’a, Aret Vartanyan’dan Elif Şafak’a, Türkiye’nin değerli yazarları Alaçatı’da okurları ile buluşuyor.  Kışın etkinlik olmasa da mutlaka Alaçatı Kitabevi’ne uğramanızı, bir kitap bahanesi ile Ömer Abi ile sohbet etmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Alaçatı’nın okur-yazar başka bir hazinesi de Keyfekeder Kitapçısı. Alaçatı’da biraz farklı vakit geçirmek isteyenler için harika bir yer;  kitaplar, özel tasarım defterler ve ayraçlar, tasarım objeler, sürpriz sergiler, imza günleri, berjerleri ile şirin okuma köşeleri, çay kahve keyfi ile köye kazandırılmış bir mutluluk dükkanı. Bu güne kadar Atilla Durak’ın sergisi, Alper Hasanoğlu ve Yankı Yazgan imza & söyleşi günleri gibi muhteşem etkinlikler gerçekleştiren Keyfekeder, köyümüzün yaz-kış açık cevherlerinden.
  • Pazar Yeri Camii’nin gizli köşesi… Alaçatı’nın bir başka cevheri de kiliseden dönüştürülen Pazar Yeri Camii. Cami 3 sene önce restore edildi.  Ancak içindeki ikonalar aynen muhafaza edildi. Namaz kılarken araya konan perde çekilince ikonaları görmüyorsunuz, ancak perde açılınca köyün asıl yaratıclarının eserleri olan ikonlar, Rumlara saygı duruşu sergiliyor.  Caminin bir başka güzelliği ise tüm avlusunu kaplayan siyah-beyaz çakıl taşından bezenmiş mozaikler. Podima ya da krokalia (timsah sırtı) olarak adlandırılan bu 100 yıllık taş işçiliği takdire şayan.
  • Alaçatı Pazarı… Cumartesi günleri kurulan Alaçatı pazarı dillere destan.  Pazarda yok yok. Taze sebze, meyve, peynir, zeytin, ceviz, fındık, lavanta ve karadut reçeli, damla sakızlı kahve ve macun gibi yiyecekler, çeşit çeşit kıyafetler, keten yatak örtüleri, havlular ve peştamaller, seramik ve ahşap ev eşyaları, çeşit çeşit çiçekler hepsi bu pazarda. Eğer ot meraklısıysanız yöreye özgü karabaş otu, radika, arap saçı, turpotu, çibrika, mercan köşkü, reyhan, ıtır otları tam size göre. Yöre enginar ve  kavunu ile ünlü. Son senelerde o kadar ünlendi ki etraftaki kasaba ve şehirlerden otobüsler ile alışveriş için gelenler var. Yazın kalabalık ve sıcaktan bunaltıcı bir deneyime dönüşebilen Pazar, diğer zamanlar tam bir cennet.
  • Balık Mezatı… Alaçatı’da şahit olabileceğiniz başka bir orjinal deneyim ise Balık Mezatı. Pazar yolunun üzerindeki mezat binasında her sabah 11:00’de taze balıklar açık arttırma ile sahiplerini buluyor.   Çekişmeli açık arttırmayı seyretmek gerçekten çok heyecanlı.
  • ALAÇATI  VE CİVAR FESTİVALLERİ

    • NİSAN / ALAÇATI OT FESTİVALİ: 2010 yılından beri Mart veya  Nisan aylarında düzenlenen Ot Festivali, Alaçatı  otlarının çeşitliliğini, mutfağının zenginliğini tanıtmak ve bu otlarla pişirilen geleneksel yemeklerinin kaybolmaması için düzenlenen bir festival. Alaçatı’yı doğanın uyandığı ve bin bir çeşit ot ile bezendiği bahar tazeliğinde yaşayabilmek gerçekten bir ayrıcalık. Alaçatı’lıların kendi yaptığı reçellerin, bin bir otla yapılmış yemeklerin, böreklerin, tatlıların 2 gn boyunca sergilendiği festivalde bir de yarışma düzenleniyor ve yarışmaya katılan tüm yemeklerin tariflerini bir kitapta toplanıyor. Böylece gelecek kuşaklara bir lezzet mirası da bırakıyor Ot Festivali.
    • MAYIS / ALAÇATI TASTING FESTİVALİ
    • MAYIS / REİSDERE UÇURTMA FESTİVALİ
    • MAYIS / HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ
    • HAZİRAN / ÇEŞME OPEN SATRANÇ TURNUVASI
    • TEMMUZ / ILICA’DAN ATA’YA SELAM
    • TEMMUZ AĞUSTOS / ALAÇATI PİYANO FESTİVALİ
    • AĞUSTOS / ILDIRI KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ
    • EYLÜL / ALAÇATI BİG FİSH BALIK TURNUVASI
    • EYLÜL / ALAÇATI SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET FESTİVALİ
    • EYLÜL / BARBAROS OYUK FESTİVALİ
    • EYLÜL / ULUSLARARASI ÇEŞME KLASİK MÜZİK AKADEMİSİ VE FESTİVALİ
    • EYLÜL / OVACIK TARIM VE SAKIZ KOYUNU ŞENLİĞİ
    • EKİM / ALAÇATI SANAT HAFTASI
    • EKİM / ALAÇATI ULUSLARARASI BALIK TURNUVASI
    • EKİM / GERMİYAN FESTİVALİ
    • EKİM / DALYAN AŞK FESTİVALİ
    • KASIM / GRAN FONDO BİSİKLET YARIŞI

ALAÇATI BLOG YAZILARI

HERKESİN BİR ALAÇATI'SI VAR!

ALAÇATI ON İKİ AY YAŞAYAN BİR 'ORGANİZMA'

İLKBAHAR’DA ALAÇATI

#alacati75desibel