Alaçatı Turizm Derneği

DOĞA SPORLARI VE BİSİKLET ROTALARI

Doğa sporları ve Bisiklet Rotaları

RÜZGAR SÖRFÜ VE KİTE SÖRF
Yıl boyunca sürekli esen rüzgarı ile dünya’nın sayılı rüzgar sörfü cennetlerinden birisi Alaçatı. Koyun sığ suları ve korunaklı oluşu sebebi ile sörfe başlamak için de ideal bir lokasyon. Alaçatı Marina’dan hemen sonra sahilde yer alan sörf okulları, hem sörf eğitimi veriyor, hem de sörf bilenlere sörf ve sörf elbisesi kiralıyor. İyi sörfçüler ise sörf ekipmanlarını yıl boyu buradaki depolarda saklayabiliyor. Eğer siz sörf yapmıyor ancak çocuğunuz ya da eşiniz yapıyor ise sörf okullarının önündeki plajda güneşlenme alanları ve de harika kafeler mevcut. Denize girmek için ise az ilerideki çark plajına yürüyebiliyorsunuz. Kite Sörf yapmak isteyenler ise kulüplerde ekiple buluşup koyun karşısında en sağdaki kite alanına transfer ediliyor ve hem ders alabiliyor hem de pratik yapabiliyor. Tabii, kite sörfün asıl yeri Altınkum yolundaki Pırlanta koyu. 

Yazar: Zeynep Boneval

BİSİKLET ROTALARI

YARIMADA’NIN TARİHİ VE DOĞASINI PEDALLAYARAK KEŞFEDELİM

İzmir’in çesme ilçesine bağlı Alaçatı beldesi ile çevresi, Türkiye’nin tarih ve doğa cennetlerinden biri, hem de eşsiz Ege koyunda gizlı bir denizci cenneti. Alaçatı’ya yaklaşırken temiz enerjinin sembolü rüzgar enerji santralleri karşılar bizi. 1998’de Alaçatı Belediyesi öncülüğünde Türkiye’nin ilk rüzgar enerji santrali {ARES} burada kurulmuş ve tüm yurtta rüzgar enerjisinin kullanımında örnek olmuştur. Şehrin merkezine geldiğimizde yan yana duran yel değirmenleri dikkatimizi çekiyor; bir zamanlar insanların tahıl öğütmek için kullandığı bu değirmenler bize bir rüzgar kentinden olduğumuzu yeniden hatırlatıyor.

OVACIK PARKURU (ORTA)

ÇAKABEY – OVACIK – OVACIK MEVKİ – AZMAK KOYU – ÇEŞME BAĞLARI

Parkur, Alaçatı’nın güneyinde çesme ile Alaçatı arasında bulunan Ovacık düzlüğünde ve Çakabey hafif dağlık alanından geçmekte olup 28 km uzunluğundadır. Yol boyunca yer yer asfalt ve toprak yollardan geçerek, Çesme bağlarında şarap tadımı yapabilecek, Ovacık düzlüğünde bulunan enginar tarlalarının arasından geçecek Azmak Koyu’nda Ege Deniz’ini seyre dalabilecek ya da dilerseniz yüzebileceksiniz. Ovacık’a vardığınızda yolu yarılamanın verdiği keyifle Ovacık Kahvesi’nde çayınızı yudumlayabilir bir şeyler atıstırabilirisiniz. Burada biraz dinlenmenizi tavsiye ederiz. Zira yolun bundan sonraki kısmı biraz daha zor olmakla beraber bir miktar yokuş da çıkarak Çakabey’e varacaksınız. Çakabey’e tırmandığımızda hemen sağ tarafımızda tarihi cami ve türbe kalıntılarını görebilirsiniz. Yolun geri kalanında Alaçatı ve llıca manzarası eşliğinde toprak yoldan indikten sonra eğimsiz asfalt ve trafiği pek az olan yeşil bitki örtüsüyle çevrili bir yoldan tekrar Alaçatı’ya varmış olacakısnız. Bu parkur Alaçatı-Çesme arasındaki 7 kilometrelik alanda bulunduğundan bircok noktadan rotadan çıkıp, kısa sürede Alaçatı ya da Cesme’ye varabilirsiniz. Orta seviye bisiklet kullanıcıların alabileceği bir yol. Mesafe kısa gelebilir fakat yol sartları sizi biraz yoracaktır.

YEŞİL YOL (KOLAY)

ALAÇATI MEVKİ

Alaçatı parkurlarının en basiti… Sadece 6 km uzunluğunda. Alaçatı merkezden başlayan parkur Çesme yönüne doğru asfalt, tenha ve çevresi yeşillerle bezeli bir yoldan devam ediyor. Sonrasında sola sapıp 1 kilometrelik toprak bir yoldan devam ettikten sonra Alaçatı Çamlıkyol başlangıcında ayrılmış bisiklet yolundan Alaçatı’ ya geri dönüyoruz. Günün her saati gidilebilecek çok basit bir rota.

KARAKÖY PARKURU (ZOR)

KARAKÖY – ZEYTİNELİ – MERSİN KOYU – AZMAK MEVKİ – ALAÇATI

Parkurun başlangıç noktası Alaçatı’dan İzmir istikametine doğru eski İzmir-Çesme karayolunun 7. kilometresinde bulunan Karaköy yol sapağıdır. Yolun ilk kilometrelerinde kendinizi 300 yıllık geçmisi bulunan terk edilmiş Karaköy’ün eski taş yolunda bulacaksınız. Bir süre sonra Karaköy’ün terk edilmiş yarı yıkık haldeki taş evleri arasından geçip yer yer orman içinden geçen toprak yoldan devam edeceksiniz. Otoban altından geçen karanlık ve biraz uzun [110 m] tünelin ardından ana yola çıkıp sola doğru devam ederek Zeytineli’ne kadar asfalt bir yolda devam edeceksiniz. 3 km sonra karşılaşacağınız yol ayrımında sol taraftan devam edip Zeytineli Köyü’nde mola verip ihtiyaçlarınızı gidermenizi tavsiye ederiz. Sonrasında yol ayrımına geri dönüp sağ taraftan rotaya devam edebilirsiniz. Yaklaşık 9 km yol aldığınızda Ege Denizi’ni tekrardan göreceksiniz. Mersin Koyu’ndan devam ederek eskiden tarımcılıkla uğraşmış insanların teraslanmış arazilerini, yıkık taş evlerini göreceksiniz. Eskiden burası küçük bir liman kentiymiş. Buradan alınan mahsuller gemiler ile çesitli bölgelere ulaştırılırmış. Rotaya devam ettiğinizde 10 km sonra sol tarafımızda sıra sıra dizilmiş Alacatı Port Evleri’ ni göreceksiniz ve artık Alaçatı’ ya geri dönmüş bulunuyorsunuz. Rotamız 34 km uzunluğunda olup yeni başlayan bisikletçilere önermiyoruz. Parkur en az orta seviye bisiklet sürücülerinin bisiklet sürebileceği nitelikte olup, yer yer bozuk satıhlardan geçilmektedir.

Yazar: www.bikealacati.com

KEŞFEDİN