Alaçatı Turizm Derneği

İLKBAHAR’DA ALAÇATI

İLKBAHAR’DA ALAÇATI

Yazar: Zeynep Boneval

Doğa’nın uyanışına şahit olduğumuz İlkbahar ayları Alaçatı’nın en muhteşem zamanıdır. Papatyalar, sardunyalar, begonviller, mor salkımlar ile bezenmiş, sakin ve huzurlu sokaklar, köyün gerçek güzelliklerini yaşamanıza imkan tanır.

Şose parkeli daracık sokaklarda yürüken, sabır, emek ve özen ürünü olan taş evlerin farklı mimarilerinin, kapıların, pencerelerin ve cumbalarının tadına varabilir, renk renk begonvilleri ve sardunyaları izleyebilirsiniz. Alaçatı’nın her daim rutubetsiz ve serin havası, sokaklarda rahatça yürümenize ve baharların ve kışın eğik ışığı, renkleri tüm canlılığı ile algılamanıza izin verir.

Rüzgarlı günlerde denizin üstü boş iken sörf yapmanın keyfi ayrıdır, yazın mayın tarlasına dönüşen plajı ve deniz, sezon dışında size kalır.  Akşamüstü sörf yolunda taze kokan mis gibi havayı içinize çekerek yapılan bisiklet turunda, hem yeşilden sarıya dönen manzaraları hem de gün batımınını izlemek ‘İşte hayat bu!’ dedirtir.  

Geceleri ise mutlak sessizlik hakim olur, çıt çıkmaz, en huzurlu uykunuzu uyursunuz Alaçatı’da.

Alaçatı’ya gönül verenler, asıl keyfinin sezon dışında çıktığını bilirler, ve yaz haricinde de sürekli gelirler kasabamıza. Daha çok misafirimizin dört mevsim boyunca Alaçatı’nın tadına varabilmesi için, Alaçatı Turizm Derneği olarak 12 ay boyunca köyümüzde keyifli deneyimler, aktiviteler ve etkinlikler üretmek üzere çalışıyoruz. 

ALAÇATI İLKBAHAR ROTALARI
ALAÇATI PAZARI
Cumartesi günleri kurulan Alaçatı pazarı dillere destan.  Pazarda yok yok. Taze sebze, meyve, peynir, zeytin, ceviz, fındık, lavanta ve karadut reçeli, damla sakızlı kahve ve macun gibi yiyecekler, çeşit çeşit kıyafetler, keten yatak örtüleri, havlular ve peştamaller, seramik ve ahşap ev eşyaları, çeşit çeşit çiçekler hepsi bu pazarda. Eğer ot meraklısıysanız yöreye özgü karabaş otu, radika, arap saçı, turpotu, çibrika, mercan köşkü, reyhan, ıtır otları tam size göre. Yöre enginar ve  kavunu ile ünlü. Son senelerde o kadar ünlendi ki etraftaki kasaba ve şehirlerden otobüsler ile alışveriş için gelenler var. Yörenin diğer pazarlarının günleri ise: Çeşme-Pazar günü, Ildırı – Pazartesi günü, Çeşmealtı – Cuma günü, Urla-Cumartesi günü, Seferihisar Organik Pazarı ise Cumartesi günleri.
ALAÇATI BALIK MEZATI
Alaçatı’da şahit olabileceğiniz başka bir orjinal deneyim ise Balık Mezatı. Pazar yolunun üzerindeki mezat binasında her sabah 11:00’de taze balıklar açık arttırma ile sahiplerini buluyor.   Çekişmeli açık arttırmayı seyretmek gerçekten çok heyecanlı.

Pazar Yeri Camii’nin gizli köşesi…
Alaçatı’nın bir başka cevheri de kiliseden dönüştürülen Pazar Yeri Camii. Cami 3 sene önce restore edildi.  Ancak içindeki ikonalar aynen muhafaza edildi. Namaz kılarken araya konan perde çekilince ikonaları görmüyorsunuz, ancak perde açılınca köyün asıl yaratıclarının eserleri olan ikonlar, Rumlara saygı duruşu sergiliyor.  Caminin bir başka güzelliği ise tüm avlusunu kaplayan siyah-beyaz çakıl taşından bezenmiş mozaikler. Podima ya da krokalia (timsah sırtı) olarak adlandırılan bu 100 yıllık taş işçiliği takdire şayan.

ALAÇATI MARİNA
Alaçatı Marina, Çeşme yarımadasının Güney Ege’ye açılan yüzü oldu. Ev sahipliği yaptığı yelkenliler ve tekneler burayı üs alarak Seferihisar, Samos, Furni, İkarya, Patmos, Arki, Lipsi, Leros rotasını gerçekleştirebiliyor. Ayrıca civardaki ıssız koylarada günübirlik deniz keyfi yapabilmeyi de mümkün kılıyor Alaçatı Marina.

ALAÇATI İLKBAHAR ETKİNLİKLERİ         
TASTING ALAÇATI FESTİVALİ: 11-13 Mayıs tarihlerinde Alaçatı’da uluslararası bir lezzet ve yaşam festivali olarak organize edilen Tasting Alaçatı, gurme lezzetler, sohbetler, etkinlikler ile müzik ve sanatı buluşturuyor. Alaçatı Turizm Derneğinin de destek verdiği festival, gustosuna düşkün olanları, keşfetmeyi sevenleri, gastronomi çevrelerini, önde gelen şefleri, yerel üreticileri, işletmecileri, tedarikçileri, halkı, gazetecileri bir araya getirerek global bir lezzet deneyimi sunuyor. Festival kapsamında, Alaçatı Yek’te gerçekleşecek Peak Talks konuşmalarında Pere Planamuga, Christopher Dologh, Dr. Levent Köstem, Nedim Atilla, Turgut Tokgöz, Serkan Çakır, Kemal Demirasal, Can Ortabaş, Korcan Korar, Başak Cankeş, Banu Maga, Mehmet Ali Akbulut, Haluk Özyavuz, Aylin Yazıcoğlu, Emre Kolburan, Gabriele Sponza, Cihan Anadoloğlu gibi  Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen şefleri, tadım uzmanları, Ege’nin, Çeşme’nin, Alaçatı’nın başarı hikayesi haline gelmiş isimleri sıradışı hikayelerini anlatarak ilham verecek. Sohbetlerde Ege’de yaşamak, Ege’de yaşlanmak, Ege’den ilham almak, Ege’den beslenmek ve rüzgârı, denizi, kokusu, bereketi ile yosun ve yeşilin iç içe geçtiği bu coğrafyanın güzellikleri ve sürdürülebilirliği konuşulacak. 
Terra Cotta’da seramik: Hacı Memiş yolunda Paşadayı meydanıda yer alan sıcacık seramik atölyesi, hem seramik kaseler, kupalar, dekoratif aksesuarlar bulabileceğiniz, hem de seramik atölyelerine katılabileceğiniz son derece keyifli bir mekan. Seramik sanatçısı Gül Alper’in yarattığı bir vaha olan Terra Cotta, cennet avlusunda saatlerin nasıl aktığını fark etmeden seramik yoğurup boyayıp, bir nevi meditasyon yaşayacağınız sıcacık bir atölye. Terra Cotta’dan sokak hayvanlarını destekleyen seramik objeler de alabilirsiniz.
Bazen Atölye: 12000 Sok. No:14, Hacımemiş /Bazen Atölye sanat, tasarım ve lezzet kavramlarını ürünleri, sohbet ve atölyeler ile günlük hayatın içine entegre eden bir mekan. Sanat ve tasarıma lezzet katan Bazen’de, kahvenizi yudumlayabilir, sağlıklı yaşam ve hayata dair atölyelere, seyahat ve ilham üzerine sohbetlere, kitap imza günleri ve söyleşilerine, belgesel ve film gösterimlerine katılabilirsiniz.
Zeytin Konak otelde keyifli atölyeler… Zeytin Konak Otel – Alaçatı’nın en yeşil ve geniş bahçelerinden birisinde, İlknur ve Ertuğrul İçingir’in yarattığı bir cennet köşesi olan Zeytin Konak Otel’de, Girit ve Ege Mutfağı, Teraryum kaktüs tasarım, yoga ve balıkçılık atölyeleri gibi harika etkinlikler yer alıyor. Onlarca yıllık zeytinleri, çamları, leylandileri, begonvilleri, sardunyaları ile Alaçatı’nın ortasında bir vaha adeta olan otelin programını takibe almanızı tavsiye ediyoruz.
Atölye Yağhane’de keyifli atölyeler… Alaçatı’da yaz kış açık olan başka bir cevher ise Atölye Yağhane. Tarihi bir zeytinyağı yağhanesi etkinlik merkezine dönüştürüldü. Alaçatı’nın yerlisinin ve de misafirinin katılabildiği bu harika mekanda yemek seramik, çömlek, çini, tokat yazma ve müzik atölyelerine katılabilirsiniz.
Alaçatı’nın başka bir hazinesi ise Alaçatı Kitabevi… Doğma büyüme Alaçatı’lı bir aydın olan Ömer Abi’nin 20 yıllık kitabevi, Alaçatı’nın en önemli kültür hazinesi. Zamanında rahmetli Aziz Nesin ile başlayan imza günleri geleneği devam ediyor ve her sene Kemal Anadol’dan Uğur Dündar’a, Ayşe Kulin’den Muazzez İlmiye Çığ’a, Aret Vartanyan’dan Elif Şafak’a, Türkiye’nin değerli yazarları Alaçatı’da okurları ile buluşuyor.  Herhangi bir etkinlik olmasa da mutlaka Alaçatı Kitabevi’ne uğramanızı, bir kitap bahanesi ile Ömer Abi ile sohbet etmenizi tavsiye ediyoruz.

ALAÇATI ROTALARI, PLAJ, SÖRF, ETKİNLİK, FESTİVAL REHBERİ, TARİHİ VE HİKAYELERİ:
yolculukterapisi.com/alacati
ALAÇATI RESTORAN & KAFE & BAR & OTEL & ALIŞVERİŞ REHBERİ:
yolculukterapisi.com/alacati-rehber
ALAÇATI SONBAHAR, KIŞ, İLKBAHAR’DA GÜZELDİR!:
yolculukterapisi.com/alacati-12ay

ALAÇATI BLOG YAZILARI

HERKESİN BİR ALAÇATI'SI VAR!

ALAÇATI ON İKİ AY YAŞAYAN BİR 'ORGANİZMA'

DÖRT MEVSİM ALAÇATI

#alacati75desibel